13 sposobów, jak oszczędzać na zakupach spożywczych

Przeciętny Polak wydaje miesięcznie 571 zł na jedzenie – tak wynika z danych zebranych przez Picodi. 

To oznacza, że w przypadku rodziny 2+2 te koszty wynoszą 2284 zł, co stanowi 84% minimalnego wynagrodzenia!

Czy to naprawdę musi tak wyglądać? Okazuje się, że wystarczy wprowadzić niewielkie zmiany, by zacząć oszczędzać na jedzeniu. 

Oto 13 sposobów, jak oszczędzać na zakupach spożywczych.

1. Planuj posiłków

Pierwsza i bardzo ważna zasada oszczędzania na jedzeniu to planowanie posiłków, najlepiej na tydzień z góry. Możesz przygotować sobie arkusz w Excelu lub po prostu rozpisać to na kartce. Spisz pomysły na 3-4 posiłki w ciągu dnia i następnie na tej podstawie stwórz listę zakupów.

Polecam ustawić posiłki tak, by jeśli np. jednego dnia otworzysz puszkę kukurydzy i nie zjesz jej do końca, wykorzystać ją następnego dnia, bo to też pomaga oszczędzać na zakupach spożywczych.

2. Rób listę zakupów

Z poprzedniego punktu wiesz już, że listę zakupów robisz na podstawie wcześniej przygotowanego planu posiłków. Ale przecież może się okazać, że niektóre produkty masz już w domu! Dlatego zanim pójdziesz do sklepu, sprawdź lodówkę i zapasy, by nie kupować niepotrzebnych rzeczy i nie marnować jedzenia.

Wiadomo, że czasami w sklepie coś Ci się jeszcze przypomni, albo nabierzesz ochoty na jakąś przekąskę – to nie jest nic złego, ale pamiętaj, żeby zacząć od włożenia do koszyka wszystkiego z listy, bo wtedy zobaczysz, że to naprawdę sporo jedzenia.

3. Dzień zakupów

Najlepiej wyznacz sobie jeden dzień w tygodniu, kiedy robisz większe zakupy. To dobry sposób na oszczędzanie pieniędzy, bo im częściej wchodzisz do sklepu, tym większa pokusa, by kupić coś, czego nie potrzebujesz. 

Oczywiście to normalne, że kupujesz na świeżo pieczywo, owoce czy warzywa, ale praktycznie całą resztę można kupić wcześniej i odpowiednio przechowywać.

4. Odpowiednio przechowywuj żywność

Jak nie marnować jedzenia? Na przykład dbając o to, jak je przechowujesz. Wyobraź sobie, że wracasz z zakupów i wrzucasz produkty do lodówki bez ładu i składu. Po 3 dniach znajdujesz gdzieś z tyłu mięso, które zapomniałaś zamrozić i jest już do wyrzucenia. Tak samo np. jogurty – zjadasz te z przodu lodówki, podczas gdy w kącie leżą te przeterminowane już o tydzień.

Dlatego odpowiednia organizacja lodówki to świetny sposób na oszczędzanie pieniędzy. Najlepiej od razu po przyjściu z zakupów posegreguj produkty:

  • co idzie do zamrożenia od razu wkładaj do zamrażarki, 
  • warzywa możesz pokroić i włożyć do pojemników tak, by łatwiej było Ci po nie sięgnąć podczas przygotowywania posiłków,
  • jeśli w lodówce zostały Ci z poprzednich zakupów jakieś produkty, to przełóż je na przód.

5. Uzupełniaj zapasy na promocjach

Często sklepy oferują promocje typu 2+1, albo druga rzecz 50% taniej. Jeśli odpowiednio je wykorzystasz, to również pozwoli Ci oszczędzać na zakupach spożywczych. Ale uwaga! Warto trzymać się kilku zasad, żeby to miało sens:

  • Rób zapasy takich produktów, które mają długi termin przydatności do spożycia, takie jak puszki, makarony czy mąki.
  • Upewnij się, że promocja naprawdę jest korzystna. Czasami nawet przecenione produkty niektórych marek wychodzą drożej niż nieprzecenione produkty marek własnych.
  • Nie jedź specjalnie do sklepu tylko dlatego, że będzie promocja na majonez. To, co zaoszczędzisz na tym produkcie, stracisz (i to z nawiązką) na paliwo i poświęcony czas.

6. Regularnie sprawdzaj zapasy

Ustal sobie np. jeden dzień w tygodniu, kiedy przeglądasz zapasy jedzenia w spiżarni. Jeśli chcesz oszczędzać na zakupach spożywczych, to ta mała rzecz może Ci w tym naprawdę bardzo pomóc! No bo jak często słyszysz od domowników (albo sama to mówisz), że nie ma nic do jedzenia? A tak naprawdę gdyby porządnie przejrzeć wszystkie zapasy, okazuje się, że można z nich przygotować jeszcze sporo smacznych posiłków.

Dlatego regularnie sprawdzaj, co masz w spiżarni i w lodówce i bierz to pod uwagę podczas planowania posiłków.

Jednocześnie będziesz wiedziała, na jakie promocje polować, jeśli widzisz, że np. kończy Ci się zapas makaronów.

7. Regularnie sprzątaj lodówkę

Jak często sprzątasz lodówkę? Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale powinnaś ją dokładnie czyścić nawet raz w tygodniu! Dlaczego to takie ważne w kontekście oszczędzania na jedzeniu? Bo jedzenie w takiej niezbyt czystej lodówce będzie się szybciej psuło. W dodatku jeśli widzisz, że produkty leżą bez ładu i składu, dużo łatwiej będzie Ci o niektórych zapomnieć i znaleźć je dopiero po upływie terminu ważności.

8. Dzień “czyszczenia” lodówki z jedzenia

Raz na jakiś czas (np. raz na tydzień tuż przed większymi zakupami) zrób dzień czyszczenia lodówki z jedzenia. Czyli tego dnia nie kombinujesz z wymyślnymi daniami, tylko starasz się wykorzystać to, co za chwilę przestanie być zdatne do spożycia. Szczególną uwagę zwróć na warzywa, nabiał czy otwarte puszki. W internecie znajdziesz mnóstwo inspiracji na to, jak wykorzystać resztki z lodówki. 

9. Kupuj tańsze zamienniki (marki własne)

Wiesz, że produkty marki własnej (np. znanych dyskontów) potrafią być nawet o 20-30% tańsze od produktów znanych marek? Jeśli wybierzesz kilka takich zamienników to może zrobić naprawdę dużą różnicę i pozwoli Ci sporo oszczędzić na zakupach spożywczych.

Rozumiem, że w przypadku jedzenia w grę wchodzi przede wszystkim smak, ale warto dać szansę markom własnym i przekonać się, jak smakują ich produkty – często niczym nie odbiegają od tych droższych marek.

10. Nie idź głodna do sklepu

Taka mała rzecz, a niezmiernie ważna! Myślę, że nie muszę tutaj przytaczać żadnych badań, bo pewnie sama doskonale zdajesz sobie sprawę z tego, że jeśli na zakupy spożywcze pójdziesz głodna, to jest dużo większe ryzyko, że w Twoim koszyku znajdą się produkty, których nie zamierzałaś kupować.

11. Porównuj ceny jednostkowe - za 1kg/1l

Dałaś się kiedyś nabrać i kupić coś po “świetnej” cenie, a później okazywało się, że w przeliczeniu na 1 kilogram czy 1 litr to wcale nie wychodziło korzystnie? Chyba każdemu z nas się zdarzyło! Szczególnie dotyczy to owoców czy orzechów na wagę. 

Ale za każdym razem warto patrzeć na cenę jednostkową, gdy porównujesz ze sobą kilka produktów. Czasami coś jest tańsze, bo ma mniejszą pojemność, ale w rzeczywistości płacisz za to więcej. 

Wystarczy, że będziesz zwracała uwagę na cenę za 1kg/1l i już to na pewno pozwoli Ci oszczędzić na zakupach spożywczych.

12. Sprawdzaj paragon przy kasie

W tych czasach robienie zakupów wcale nie jest tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać. W sklepie czekają różne promocje, do których czasami trzeba mieć kartę lojalnościową/aplikację i które mają konkretne warunki do spełnienia. Nic więc dziwnego, że czasami chcąc zaoszczędzić na zakupach, dajesz się złapać w pułapkę i płacisz zdecydowanie więcej, niż planowałaś.

Dlatego najlepiej od razu sprawdzaj paragon! Gdyby coś się nie zgadzało, zawsze możesz poprosić o wyjaśnienie sytuacji lub zrobić zwrot produktów.

13. Prowadź budżet i sprawdź, ile wydajesz na jedzenie

Ostatni sposób, dzięki któremu zaczniesz oszczędzać na zakupach spożywczych, to oczywiście prowadzenie i monitorowanie budżetu domowego. Mówię o tym, gdzie się tylko da, bo to naprawdę podstawa w zarządzaniu swoimi finansami.

Pewnie dobrze wiesz, że jeśli zostawisz swoje postanowienia w głowie i nie spiszesz ich na kartce, to prawdopodobnie szybko o nich zapomnisz. Tak po prostu działa nasz mózg.

I podobnie jest z pieniędzmi – jeśli nie spiszesz wszystkich paragonów i nie będziesz widziała czarno na białym ile realnie wydajesz, może Ci się wydawać, że ta liczba jest znacznie mniejsza.

Dlatego daj sobie przynajmniej 2 miesiące na skrupulatne prowadzenie budżetu domowego. Jednocześnie monitoruj, ile jedzenia w tym czasie wyrzucasz. Po tym okresie sprawdź, ile i gdzie możesz zaoszczędzić i zacznij wprowadzać to w życie. 

Przedstawiłam Ci 13 prostych sposobów na oszczędzanie pieniędzy na jedzeniu. Większość z nich nie wymaga wcale dużego zaangażowania, a stosując je, co miesiąc nawet kilkaset złotych może zostać w Twoim portfelu. Które z nich wdrożysz w życie?